Reincarnarea

       "Concepție mistică potrivit căreia sufletul, după moarte, trece în alt trup."



Citeam zilele trecute niste fragmente dintr-o carte despre reincarnare si ma gandeam cum poate sa existe asa ceva, daca, in primul rand, exista asa ceva si care ar fi motivul pentru existenta ei. Bineinteles ca raspunsurile nu le poate sti nimeni sigur, deci enigma ramane in continuare. Personal, sunt foarte indecisa daca sa cred sau nu in asa ceva, mai ales ca religia crestina spune ca asa ceva nu exista si ca celelalte religii care sustin acest fenomen sunt pagane si ca vorbesc numai aberatii; nah, bineinteles ca niciuna dintre religiile existente nu se vor "inghiti" una pe cealalta.

Ei bine, daca reincarnarea nu exista, cum se face ca unii oameni, chiar de la o varsta frageda, isi amintesc si spun cu exactitate cine au fost in viata anterioara, ce anume obisnuiau sa faca, membrii familiei precedente etc. Iar daca atunci ea chiar exista, ma intreb, de ce numarul oamenilor de pe Pamant s-a inmultit atat de-a lungul timpului? Logic ar fi ca acest numar sa ramana constant, din moment ce sufletul trece in alt corp, dar poate ca doar unele suflete se pot reincarna, pentru ca conceptia ca sufletul s-ar diviza, ca o celula, sau ceva in genul, mi se pare aberanta.

Reincarnarea are la baza conceptia metempsihozei, "Concepție despre transmigrația sufletelor oamenilor care ar parcurge, după moarte, în vederea purificării, un lung șir de reîncarnări succesive în animale, plante și oameni".

Adica, zau, daca ar fi sa crezi asa ceva, ar insemna ca cine stie ce gandac de prin ce conducta fusei eu intr-o viata pana cand am ajuns din greseala in casa cuiva si am fost strivita sub papucul nemilos al proprietarului pentru invadare de domiciliu sau cine stie ce orhidee mandra si faloasa de prin ce tara exotica fusei pana cand isi gasi unu' sa ma taie si sa ma vanda pe taraba pana cand ofilesc si s-a zis cu viata mea... :))))

Dar sa revenim la lucruri serioase... lol. Asa, faptul pentru care am dubii in privinta reincarnarii sunt aceste povestiri/cercetari pe care le fac cei instruiti in domeniu. Am sa incerc sa reproduc cat mai exact cateva cazuri pe care le-am citit (mi-e cam lene sa aduc cartea si sa scriu exact, dar am memoria destul de buna).

Unul dintre cazuri este despre un barbat care credea in reincarnare si care i-a spus norei sale ca dupa ce va muri el se va reincarna si va fi copilul ei si al baiatului sau. Ca drept dovada si semn de recunoastere el i-a aratat doua semne, amandoua "castigate" accidental, unul pe abdomen, datorat unei operatii, iar altul pe partea inferioara a unui brat. Dupa ce a murit, la cateva luni nora sa a nascut un baietel, cu exact aceleasi semne aratate de socrul ei, iar ereditatea nu si-ar avea intrarea aici, pentru ca acele semne au fost capatate accidental, si nu din nastere de catre acel barbat (care apropo, il chema Pertti). Pe masura ce crestea, la cateva luni, mama sa dorea sa il invete numele sau, iar in timp ce se straduia sa-i spuna ca numele lui e Harry(parca), la un moment dat baietelul a spus "Cum, nu ma mai cunosti?Sunt eu, Pertti.". Datorita faptului ca baietelul era inca foarte mic si nu auzise discutii despre bunicul sau nu avea de unde sa stie numele asta. Intr-o zi, pe cand parintii il scoteau la plimbare, iar el avea un anisor si ceva, baiatul a recunoscut de la departare (parintii nu-i observase) si strigat "Uite-o pe nepoata mea cu sotul ei" (si i-a spus si numele, dar astea nu le retin, prea ciudate). Bineinteles ca parintii au fost foarte surprinsi, pentru ca, din nou, baietelul nu avea de unde sa stie de ei. De-a lungul timpului, pana la varsta de vreo 3-4 anisori, recunostea pe strada toate rudele sale (de fapt, rudele bunicului sau) si le spunea pe nume. De la o anumita varsta, memoriile au inceput sa se estompeze, dar au ramas obiceiurile tipice bunicului sau si, bineinteles, acele doua semne despre care nu se poate vorbi de ereditate. Ciudat, nu?

Intr-un alt caz, este vorba despre un baiat care a murit la varsta de 18 ani. Sora sa astepta un copil, dar nu era decisa daca sa-l pastreze sau nu si dorea sa-l avorteze. Intr-o seara ii apare in vis fratele sau care ii spune sa pastreze copilul. Ea l-a pastrat, iar cand baietelul a ajuns la cateva luni sustinea ca numele sau este cel al unchiului sau. Cand a mai crescut si i s-au aratat obiectele unchiului sau el spunea ca ii apartin, ca sunt ale lui. Cand i s-a aratat camera si hainele, la fel. Recunostea rudele iar gesturile sale, care erau unice unchiului sau si nimeni din familie nu-l putea imita, erau exact la fel. Cand a fost dus la mormantul unchiului sau l-a recunoscut ca fiind al lui, de asemenea.

Alt caz, alta poveste. Aici este vorba despre un baietel care, in timp ce era pe un camp, noaptea, cu tatal sau, a observat pe cer o stea cazatoare (era vorba despre cometa Halley) si i-a spus tatalui sau ca el a mai vazut aceasta stea cazand. Pentru o astfel de minciuna a fost aspru pedepsit si de atunci nu a mai spus nimic despre "amintirile" sale. Cand a mai crescut, si s-a facut om in toata firea, cu scoli terminate si la casa lui, si-a facut curaj si a scris o carte despre viata lui anterioara, cu lux de amanunte, cu extraordinara acuratete din punct de vedere istoric; a descris perioada in care a trait foarte bine (pe la jumatatea secolului XVII), viata lui (bineinteles, cu nume cu tot) si viata simplilor tarani, oamenii cu care a avut de a face, chiar si modul in care a murit, cine l-a omorat si de ce.

Ar fi mai multe cazuri dar ma rezum la atat, cred ca sunt de ajuns. Ce as vrea sa mai adaug, inafara de faptul ca sunt ciudat de interesante, ar fi ca majoritatea sunt de prin partile Orientului, acolo unde reincarnarea este cunoscuta si ma intreb, daca acestea spuse mai sus ar fi adevarate, atunci probabil ca intervine autosugestia (isi spun singuri ca vor reincarna si asta se si intampla)... asta e cam singurul motiv pentru care as "accepta" ca nu toti se pot reincarna, ci doar cei care cred in asta.

Dar cum nu avem cum sa le stim pe toate si multe lucruri ne sunt si ne vor fi neclarificate, ramane sa vedem ce se va intampla cand vom trece fiecare in nefiinta.

Credeti in reincarnare? Daca da, de ce? Iar daca nu, la fel, de ce?

17 comentarii:

Bogdan Epureanu spunea...

In principiu nu cred, iar aceste intamplari le cataloghez drept povesti... pe de alta parte insa, cum nici nu stiu care este adevarul, nu exclud in totalitate nici aceasta posibilitate.

Oricum ideea e ca nu stim ce urmeaza dupa aceasta viata (sau macar daca mai urmeaza ceva), tot ce stim este ca acum avem o viata si ca trebuie sa ne-o traim la maxim.

Lor3dana spunea...

eu nu cred in asa ceva :)) , precum nu cred nici in fantome, si alte alea. Si uneri, e bine sa nu le stim pe toate ...
Eu una n-am intalnit situatii reale de genu', decat ce am mai vazut pe latv ( si nu cred ca sunt reale :p )
Oricum, viata asta pe care o avem trebuie sa o traim la adevarata intensitate !!

Bucur spunea...

nu exista reincarnare clar.Biblia pe care o studiez nu spune despre asa ceva si dupa cum stim ca Dumnezeu nu minte situatia e clara.Ai murit pa si la revedere nu mai vi de unde ai plecat si nici in alta parte in altcineva.

Bogdan Epureanu spunea...

@Bucur: Eu ti-am mai spus tie de cateva ori chestia asta... pentru tine Biblia asta, in loc sa fie un izvor de informatii, a ajuns sa reprezinte niste ochelari de cal... pacat...

Roxanel spunea...

@Bogdan: Sunt de acord cu faptul ca nu stim nimic concret si ca orice este posibil asa ca trebuie sa ne traim viata cat mai frumos, pentru ca nu se stie ce va fi.

@Lore: In asa ceva nici eu nu am spus ca as crede, ci doar ca sunt indecisa... Oricum, nu sunt de acord cu tine in a nu crede in fantome/spirite pentru ca ele exista, iar dovada clara e ca tu ai un suflet care iti anima corpul, iar cei fara suflet se vede ca se afla la 2 metri sub pamant si cine stie prin ce lume... dar fiecare crede in ce vrea si cum vrea, nu incerc eu acum sa schimb parerea nimanui, ci doar ma confrunt cu alte opinii. ;)

@Bucur: Asta e parerea ta, dar nu oricine poate sa afirme clar si sigur ca cutare nu exista daca nu are dovezi ca nu exista... Dumnezeu ne-a lasat sa gandim liber si sa descoperim singuri multe adevaruri/lucruri, pe care daca omenirea s-ar fi luat numai dupa Biblie ar fi ramas la stadiul de primitivitate... Biblia este scrisa in foarte multe pilde si pana si celor initiati le este greu sa descifreze cu adevarat ce vrea sa insemne cutare verset... Intr-adevar, sunt multe de invatat de acolo dar sa nu exageram... :)

Serginho spunea...

Deci eu nu cred in nici o religie, sunt ortodox, cred in Dumnezeu si atat.
N-am nimic impotriva reincarnarii, mie chiar mi-ar place sa ma renasc, dar sa raman constient de ce am facut in viata anterioara.

Dar totusi, parca deja e prea mult pentru sufletul nostru, fiindca e atata rau in lume, iar faptul ca il tot resetam si-l trimitem inapoi... nu e chiar foarte placut.

Mai avem nevoie si de liniste si pace.

Bogdan Epureanu spunea...

@Serginho: Si pana la urma tu ce crezi ca se intampla dupa ce murim? :)

@Roxanel: Nici chestia cu sufletele nu a fost inca dovedita. :P

Roxanel spunea...

@Serginho: Nici eu nu cred in altceva decat Dumnezeu (tot ortodoxa), astea de mai sus erau doar exemple...

Nu stiu daca mi-ar placea sa renasc la nesfarsit, probabil m-as plictisi la un moment dat si as alege altceva, daca or fi alte alternative... cum spuneai si tu, parca ar fi prea mult.

@Bogdan: A fost dovedit faptul ca un om, dupa ce moare, cantareste cu 120 grame mai putin, ceea ce ar insemna ca asta ar fi "cantitatea" sufletului, pentru ca nici savantii nu si-o explica altfel. Dar cum nimic nu poate fi sigur; oricum, sufletul exista, pentru ca nu gasesc o alta explicatie despre felul in care o fiinta se comporta, cu sentimente, constiinta si alte alea...

Bogdan spunea...

Mai mai mai.. povestile alea sunt interesante, dar nu neaparat si adevarate. La prima... de unde dracu sa stie mosu si in ce corp se va naste si ce semne va avea? Iar plodul de mai tarziu sigur a auzit vorbe prin casa... si a reprodus. uneori astia micii... sunt uimitori, pot retine lucruri pe care noi nici nu mai stim ca le-am spus...

Sincer nu cred povestile astea, sunt cel putin exagerate... (nu de tine, de cel care a scris cartea)

De reincarnare nu ma pot pronunta, si atata vreme cat nu sunt constient, eu cel de-acum... nici ca ma intereseaza ce am fost sau ce voi mai fi :D

Roxanel spunea...

Intr-adevar, povestile sunt interesante, iar daca or fi sau nu adevarate eu nu pot garanta asta, asa ca nu am de ce sa le iau "apararea".

Nimeni nu va sti niciodata sigur ce se va intampla, desi pe mine m-ar interesa asa oleaca (daca ar fi adevarat 100%) sa stiu cine am fost sau cine voi fi... dar asta vom vedea fiecare cand vom da coltul. :)) :P

Bogdan Epureanu spunea...

Chestia aia cu 120 de grame nu a fost inca dovedita, este (inca) la nivelul de teorie si oricum e posibil sa aiba o explicatie fizica de genul eliminarii aerului din plamani sau mai stiu eu ce...

Roxanel spunea...

Of of... :)) Intotdeauna esti "Gigi contra". :))
E posibila si explicatia asta, dar nu se stie... ar fi bine daca toate s-ar descoperi mai repede.

Anonim spunea...

Mereu am avut nelamuriri.Ce naiba s eintampla cu sufletele noastre dupa moarte,cu noi?Ne oprim asa deodata din existenta?Ne stopam?Ce se intampla?Cred in fantome si-n lumea de apoi...dar am luat-o si pe partea cu reincarnarea si am cantarit lucrurile.Biblia nu zice de reincarnare...dar zice ceva de o a doua sansa ca sa ne indreptam pacatele...si cred ca in asta consta...

Roxanel spunea...

Nimeni nu stie exact nici ce spune Biblia; vorbeste in prea multe pilde...
Nelamuririle vor exista intotdeauna, pana cand va veni ziua cea mare si Domnul ne va raspunde la intrebari.
Cel mai bine e sa ne traim viata cat mai frumos si sa nu ne gandim prea des la moarte. :)

Lara Yda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lara Yda spunea...

Nu inteleg de ce oamenii devin sceptici in ceva ce nu cunosc!
Dorinta de cunoastere ar trebui sa fie o obisnuita caci altfel ,
cum putem evolua?
De ce trebuie sa punem bariere de scepticism tot timpul?
Giordano Bruno a sustinut ca Pamintul este rotund si pentru asta a fost ucis de oamenii sceptici care credeau a Pamintul este plat.
Dupa atitea secole si cu o asemenea dezvoltare tehnologica , chiar si astazi ne refuzam dreptul de a explora si de a cunoaste si alte aspecte ale vietii? De ce? Si pina cind?

Anonim spunea...

ba chiar te contrazic pt k in bibli e ai demontrati ca exista reincarnarea.de exemplu isus spune k ioan botezatorul este insusi ilie.

Trimiteți un comentariu

, , ,